Historia

Hede Gård är beläget i Sjuhäradsbygden och är en förläggargård. Det finns ett antal förläggargårdar i området och Hede Gård är en av de första som uppfördes. En förläggare var den personen som hanterade inköp av framförallt bomull som sedan väverskor i bygden vävde. Därefter fick väverskan betalt av förläggaren som sedan sålde det till grossister eller knallarna direkt.

Förläggarna blev förmögna och byggde sina gårdar därefter. Hede Gård är en typisk förläggargård och byggd med långloft och traditionsenligt med vit träpanel.

I slutet av 1800-talet bodde riksdagsmannen David Larsson på Hede Gård och det var även han som grundade företaget. 1917 byggdes trikåfabrik i anslutning till gården när maskiner i allt högre grad ersatte väverskorna.

Hede Gård - en samlingsplats

Hede Gård har de sista åren blivit en central punkt i samhället och den delen av Sätila som heter Hede. Gården är välhållen och noga renoverad enligt ursprunget men med moderna faciliteter. Caféet, som är känt i området, drar till sig mycket besök.
Gården har mycket djur vilket glädjer barn. Ponnyridning finns att tillgå för den som vill pröva på!
Det är lätt att tillbringa sin tid på Hede Gård. Tänk att kunna i trädgården i anslutning till caféet med en nybakad kanelbulle och en kaffe och känna lugnet från den stora trädgården, besöka växthuset och djuren och slutligen besöka vår välbesökta men opretentiösa kuriosa handel där vi gärna ser att gamla ting får nya ägare.

Familjen Granat

Familjen Granat består av Karin och Fredrik med sina två barn, Felicia och Livia. Felicia bor i en av bostäderna på gården med sin fästman Martin och sköter caféet och bakning. Livia studerar i Australien men har som plan att komma hem under 2017.

Vi blev ägare till Hede Gård 2005 då vi alla bodde i Nederländerna. Fram tills dess att vi kom hem 2009, genomfördes en omfattande renovering av samtliga byggnader för att dels återställa gården men också modernisera faciliteter som uppvärmning och VA.